Tigăi - consilier de cumpărături

Tigăile sunt o piesă de bază a echipamentului din fiecare bucătărie. La fel ca și cuțitele sau oalele. De aceea, merită să acordați atenția cuvenită selecției acestora. O tigaie de calitate nu este un moft de sezon, ci o investiție. Cu toate acestea, cu o întreținere adecvată, vă va servi mulți ani, dar mai presus de toate - vă veți bucura de ea. Dacă cumpărați carne bună, de exemplu, nu puteți găti o friptură bună într-o tigaie subțire și bombată, chiar dacă sunteți David Copperfield.

Cum să alegeți o tigaie bună?

 

Alegem tigăile:

 • în funcție de mărime (în funcție de numărul de persoane care iau masa)
 • în funcție de tipul aragazului folosit (adică să fie potrivită pentru plită cu gaz, electrică sau cu inducție și, în mod ideal, și pentru cuptor)
 • în funcție de tipul de mâncare preparată (tigăi universale sau tigăi pentru mâncăruri specifice - grill, wok, clătite sau pancake)
 • în funcție de material - în special

Baza fiecărei gospodării este o tigaie universală medie cu un diametru de 25-30 cm. Potrivită pentru gătitul în familie, poate găti cu ușurință 3-4 felii de carne, deodată. Dimensiunea mai mică a tigăii (până la 24 cm) va fi suficientă dacă sunteți singuri sau o familie de două persoane și nu gătiți des, sau ca o tigaie suplimentară. Cu toate acestea, o singură tigaie nu va fi de obicei suficientă. Așadar, alegeți a doua tigaie sau cea suplimentară în funcție de ceea ce gătiți cel mai des:

Echipamentul de bază pentru bucătărie = 1 tigaie universală

 1. tigaie universală - practic pentru orice, una singură este suficientă pentru început
 2. tigaie mai adâncă- pentru sosuri, legume și tocănițe (sote sau wok)
 3. tigaie în funcție de mâncărurile pregătite frecvent - tigaie mai mică "practică" (de exemplu, pentru un singur ou) sau speciale (pentru clătite sau grătar)

 

tmp

Honza Hajný, chef al școlii de gătit Chefparade

Niciun bucătar nu se poate lipsi de o tigaie de calitate. Când vine vorba de friptură, de exemplu, pentru a pregăti o friptură suculentă, nu este nevoie doar de carne de calitate, ci și de o tigaie de calitate. Friptura trebuie gătită într-o tigaie fierbinte care să conducă bine și uniform căldura. Acesta este motivul pentru care profesioniștii aleg cel mai adesea tigăile tradiționale din oțel sau din fontă. Ideală dacă are și un mâner, care nu arde pentru o manevrare confortabilă. Faceți din gătit o distracție.

 

Tipuri de tigăi de bază

De ce să avem o tigaie specială pentru clătite sau mâncare asiatică, veți spune? Chiar aveam nevoie de una? Da, vă puteți descurca doar cu o tigaie universală. Dar dacă gătiți mult, o singură tigaie nu va fi suficientă. Iar dacă în fiecare duminică faceți clătite pentru copii, o tigaie pentru clătite vă va plăcea la nebunie. Care sunt avantajele tigăilor specializate?

Pánev

Tigăi universale

Au o gamă largă de utilizări, sunt potrivite pentru prăjire, fierbere și flambare. Dacă au un capac, pot fi folosite și pentru înăbușit. Pur și simplu nu vă puteți lipsi de o tigaie universală, așa că nu vă fie teamă să investiți mai mulți bani înntr-o tigaie de calitate. De asemenea, o puteți utiliza versatil în mai multe dimensiuni.

Alegeți

Grilovací pánev

Tigăi grill

Au caneluri pe partea inferioară, ca un grătar. În ele intră suc, care poate fi ușor turnat afară prin colțul tigăii și folosit pentru sos. Grill-ul nu numai că face ca fripturile și legumele să arate mai bine, dar sunt și mai crocante.

Alegeți

Wok pánev

Tigăi wok

Datorită formei lor specifice, distribuie căldura uniform în întreaga tigaie, ceea ce face posibilă prepararea unor cantități mai mari de alimente deodată. De aceea, sunt ideale pentru prepararea mâncărurilor asiatice, dar și a legumelor sau a preparatelor rapide de tip stir fry.

Alegeți

 

Pánev na palačinky

Tigaie pentru clătite

Are o margine mică. Așa că nu vă veți mai chinui să întoarceți clătitele și plăcintele, fie cu o paletă de întors sau cu o mișcare precisă și eficientă.

Alegeți

Pánev na lívance

Tigaie pentru clătite americane

Nu mai trebuie să vă certați pentru prima clătită. O necesitate pentru gospodăriile cu copii, pe care o puteți folosi și pentru ouă ochiuri, clătite de cartofi și șuncă.

Alegeți

Pánev na soté

Tigaie pentru sotat

O tigaie și o cratiță în același timp. Mai lată decât o cratiță normală, mai adâncă decât o tigaie normală. Ideală pentru sosuri, curry, mâncăruri înăbușite (cu capac) etc.

Alegeți

 

Alegerea materialului este absolut crucială pentru tigăi. Este ușor să alegeți o piesă ușoară și atractivă la un preț rezonabil, care promite o suprafață neaderentă minunată și o manevrare ușoară. Dar ATENȚIE. Problema suprafețelor antiaderente mai ieftine este durata lor de viață scurtă (se zgârie ușor, suprafața se exfoliază, iar antiaderența este gata) și materialul folosit (atenție la componentele PFOA și PTFE, siguranța lor pentru sănătate este cel puțin discutabilă).

Tigaia ușoară poate că este plăcut de manevrat. Dar din nou ATENȚIE. Cu cât tigaia este mai ușoară, cu atât va menține mai greu căldura. Se poate încălzi, dar imediat ce puneți în ea carne sau legume mai reci, se va răci rapid și nu veți mai putea găti nimic. Iar rumenirea este o sursă de aromă. Mai întâi trebuie să rumeniți carnea rapid, astfel încât sucurile să rămână înăuntru și să creeze o crustă crocantă și gustoasă la suprafață. Dacă din carne iese sucul, atunci o veți fierbe, nu o veți prăji. Materialele ușoare și subțiri au, de asemenea, o caracteristică neplăcută de a se umfla cu ușurință. Și în mod logic - acolo unde există o umflătură, nu există căldură. În plus, uleiul se scurge pe margini, iar mâncarea se arde la mijloc și este scăldată în ulei pe margini.

 

Nepřilnavé pánve

Tigăi antiaderente

Pentru tigăile antiaderente, puneți accentul pe calitate. Dați preferință mărcilor în care producătorul declară că nu au fost folosite materiale PFOA și PTFE, care se folosesc în mod obișnuit la fabricarea tigăilor din teflon. Tigăile antiaderente de calitate nu sunt, de obicei, ușoare. De obicei, acestea au un fund de tip sandwich cu mai multe straturi. Baza este, de obicei, un miez de aluminiu ușor, care are proprietăți conductive excepționale și distribuie bine căldura. Cu toate acestea, aluminiul nu este potrivit pentru contactul cu alimentele și se deformează ușor. Prin urmare, este adesea combinat cu oțel și cu un tratament de suprafață antiaderentă pe interiorul tigăii, realizat din aliaje moderne, titan sau ceramică. Producătorii renumiți încearcă să obțină cea mai mare durabilitate posibilă cu suprafețele moderne și să evite zgârierea, care este, de obicei, cel mai mare dezavantaj al suprafețelor antiaderente.

Alegeți-vă o tigaie antiaderentă

 

Tigăi din oțel

Dacă sunteți serioși în ceea ce privește gătitul, o tigaie din oțel este alegerea evidentă. O veți găsi în bucătăriile celor mai mulți bucătari profesioniști. Oțelul este un material tradițional, pur natural și cu proprietăți excelente de gătit. Acesta distribuie căldura în mod uniform și o păstrează. Oțelul capătă calitate în timp și nu trebuie să vă faceți griji în privința înnegririi. Tigaia trebuie să fie arsă înainte de prima utilizare și, de obicei, trebuie doar să fie ștearsă cu un prosop de hârtie. Marca franceză De Buyer este un simbol în producția de tigăi de oțel.

Alegeți-vă o tigaie din oțel

Ocelová pánev

 

Nerezové pánve

Tigăi din oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este un material foarte rezistent. Marele avantaj față de oțel este că nu ruginește. În plus, nu absoarbe mirosurile de alimente și nu este sensibil la zgârieturi. Mulți oameni sunt descurajați de caracterul lipicios al acesteia. Cu toate acestea, chiar și oțelul inoxidabil poate fi ars pentru a crea o suprafață aproape neaderentă (a se vedea mai jos). În plus, mulți producători acoperă tigăile din oțel inoxidabil cu un strat antiaderent.

Alegeți-vă o tigaie din oțel inoxidabil

 

Tigăi din cupru

Tigăile din cupru sunt bijuteria bucătăriei. Sunt frumoase, decorative, dar necesită o întreținere destul de mare, iar prețul este unul dintre cele mai mari dintre investițiile în bucătărie. Acesta vă va răsplăti prin faptul că nu se va demoda niciodată, fiind invidiată de toată lumea și este o plăcere să gătiți în ea datorită conductivității sale termice fulgerătoare. Stratul interior este, de obicei, din oțel inoxidabil sau galvanizat și este îngrijit în același mod ca și vasele de gătit din oțel inoxidabil. Maeștrii bijuteriilor din cupru sunt mărcile franceze Mauviel și De Buyer

Alegeți-vă o tigaie din cupru

Měděná pánev

 

Să rezumăm parametrii pe care ar trebui să îi luați în considerare pentru tigăi:

 • este tigaia potrivită pentru tipul dumneavoastră de aragaz?
  Aceasta este o problemă cu care se confruntă majoritatea proprietarilor de plite cu inducție. Cuprul este complet nepotrivit pentru aceste plite, iar fonta poate să nu fie "prietenă" cu inducția puternică din cauza proprietăților sale radiante. Respectați întotdeauna recomandările producătorului pentru un anumit produs.
 • poate fi folosită în cuptor?
  Acest lucru depinde în principal de mâner și, în cazul suprafețelor neaderente, de tipul de material. Din nou, verificați specificațiile producătorului pentru fiecare produs.
 • se poate spăla în mașina de spălat vase?
  Din păcate, cu o tigaie de calitate, trebuie să acceptați faptul că nu o puteți pune în mașina de spălat vase. Oțelul, fonta și cuprul ar trebui să intre în contact cu apa și detergenții cât mai puțin posibil. Tigăile din oțel și din fontă pot fi șterse cu un prosop de hârtie. O peliculă de ulei va preveni ruginirea din cauza umidității din aer și va crește proprietățile antiaderente ale suprafeței.

Primul punct este abordat mai ales de proprietarii de plite cu inducție. Cuprul este complet nepotrivit pentru aceste aragazuri, iar fonta poate să nu fie "prietenă" cu inducția puternică din cauza proprietăților sale radiante. Respectați întotdeauna recomandările producătorului pentru un anumit produs.

Dacă o tigaie este potrivită pentru cuptor este, de obicei, o chestiune legată de mâner și, în cazul suprafețelor neaderente, de tipul de material. Din nou, verificați specificațiile producătorului pentru fiecare produs.

Din păcate, cu o tigaie de calitate, trebuie să acceptați faptul că nu o puteți pune în mașina de spălat vase. Oțelul, fonta și cuprul ar trebui să intre în contact cu apa și detergenții cât mai puțin posibil. Tigăile din oțel și din fontă pot fi șterse cu un prosop de hârtie. O peliculă de ulei va preveni ruginirea din cauza umidității din aer și va crește proprietățile antiaderente ale suprafeței.

Cum să faceți tigăile din oțel inoxidabil, oțel și fontă antiaderente

Sunteți îngrijorați de tigăile care nu sunt vândute ca "antiaderente"? Nu este necesar. Fierul/oțelul și fonta sunt suprafețe neaderente în mod natural. Proprietățile lor chiar se îmbunătățesc odată cu utilizarea. Ceea ce este important este așa-numita ardere înainte de prima utilizare.

Arderea tigăii

Se clătește tigaia cu apă clocotită și se usucă bine. Se toarnă uleiul în tigaie până la o înălțime de aproximativ 1 mm și se încălzește la foc mediu timp de aproximativ 5 minute (până când începe să fumege). Se lasă tigaia să se răcească, apoi se toarnă uleiul și se șterge tigaia cu un prosop de bucătărie de hârtie.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, șeful departamentului de aprovizionare de la Kulina

Pentru echipamentul de bază pentru bucătărie, vă recomandăm o tigaie universală de la un producător de renume, cum ar fi marca franceză De Buyer sau marca germană WMF sau WOLL.

Cu siguranță nu veți da greș cu o tigaie din oțel, fontă sau titan. Acestea vor rezista mulți ani, cu o întreținere adecvată.