Cărbuni, brichete și aprinzătoare

9 articole în total
Lemn de foc 12 kg, Höfats
Lemn de foc 12 kg, Höfats
În stoc (14 buc.)
149 lei
HO370
Aprinzător de foc pentru grătar BBQ STARTER, Höfats
274 lei
HO030102
Tablă de aromă ALDER, set de 2 buc, 40 x 19,5 cm, lemn de arin, Rösle ROS25174
Așchii de fag 750 g, Rösle
54 lei
ROS25104
Kit de pornire a focului, Petromax
10 lei
PET701973
Tablă de aromă ALDER, set de 2 buc, 30 x 15 cm, lemn de arin, Rösle ROS25167
Așchii de cireș 750 g, Rösle
53 lei
ROS25105
Brichete CABIX PLUS 3 kg, Petromax
66 lei
PET740132
Așchii de lemn de hickory 750 g, Rösle
51 lei
ROS25103

Cărbune, brichete și aprinzătoare - partenerul tău indispensabil pentru picnicurile în aer liber

Multora le place să facă grătare vara, dar aprinderea focului poate fi uneori dificilă. Aici intervin aprinzătoarele de foc și brichetele de cărbune. Dar care este diferența dintre cărbunele de lemn și brichetele la grătar?

Diferențele dintre grătarul cu cărbuni și cel cu brichete.

Grătar cu cărbuni:

 • Compoziție: Cărbunele de lemn se obține prin arderea lemnului în absența oxigenului, un proces cunoscut sub numele de piroliză. Rezultă un material bogat în carbon, cu un nivel minim de umiditate și compuși volatili.
 • Aspect: Cărbunele de lemn se prezintă de obicei în forme și dimensiuni neregulate, semănând cu lemnul carbonizat.
 • Iluminat: Cărbunele de lemn tinde să se aprindă mai repede și mai ușor decât brichetele datorită densității sale mai mici și lipsei de agenți de legare.
 • Timp de ardere: Cărbunele de lemn arde mai repede și mai fierbinte decât brichetele. Produce o cantitate mai mare de căldură, ceea ce îl face ideal pentru a frige carnea și pentru a obține o gătire rapidă.
 • Aromă: Deoarece cărbunele de lemn este în esență lemn carbonizat, acesta conferă alimentelor o aromă de fum mai naturală și mai subtilă, în comparație cu brichetele.
 • Producția de cenușă: Cărbunele de lemn produce mai puțină cenușă decât brichetele, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțină curățenie după grătar.
 • Versatilitate: Cărbunele de lemn este potrivit pentru grătare la temperaturi înalte și pentru sesiuni de gătit rapid. Este deseori preferat de puriști și de cei care acordă prioritate gustului în detrimentul confortului.

Grătar cu brichete de cărbune:

 • Compoziție: Brichetele de cărbune sunt fabricate dintr-un amestec de pulbere de cărbune, cărbune, liant de amidon și alți aditivi. Acest amestec se comprimă în forme uniforme.
 • Aspect: Brichetele au dimensiuni și forme uniforme, de obicei cilindrice sau în pernă.
 • Iluminat: Aprinderea brichetelor poate dura mai mult timp din cauza compoziției lor mai dense și a agenților de legare. Unele brichete sunt înmuiate în prealabil în lichid de brichetă pentru a facilita aprinderea.
 • Timpul de ardere: Brichetele ard la o rată mai constantă și mai consistentă decât cărbunele. Acestea au tendința de a produce o căldură mai stabilă și mai uniformă pe o perioadă mai lungă de gătire.
 • Aromă: Brichetele pot conține aditivi care afectează aroma, iar unele persoane consideră că acestea au un gust ușor chimic. Cu toate acestea, mulți producători produc acum brichete cu un minim de aditivi pentru a atenua această problemă.
 • Producția de cenușă: Brichetele au tendința de a produce mai multă cenușă în comparație cu cărbunele. Acest lucru poate duce la o curățare mai frecventă a cenușii în timpul sesiunilor prelungite de grătar.
 • Consecvență: Datorită compoziției lor uniforme, brichetele oferă o căldură mai previzibilă și caracteristici de ardere mai previzibile, ceea ce le face să fie o alegere de încredere pentru gătiri mai lungi.
 • Comoditate: Brichetele sunt convenabile, în special pentru sesiunile de gătit lent și la foc mic, deoarece oferă o căldură mai constantă pe o perioadă mai lungă de timp.

Pe scurt, alegerea între cărbunele de lemn sau brichetele de cărbune depinde în mare măsură de preferințele dumneavoastră în materie de grătar și de tipul de gătit pe care intenționați să îl faceți. Cărbunele de lemn este preferat pentru aroma sa naturală și pentru căldura mare, în timp ce brichetele oferă consistență și o durată de ardere mai lungă. Unele mărci oferă brichete de calitate superioară cu mai puțini aditivi, cu scopul de a oferi o aromă mai bună, menținând în același timp confortul unor timpi de ardere mai lungi.

Pe Kulina, puteți achiziționa și alte accesorii pentru grătar, cum ar fi ustensile de grătar, grile de grătar sau vase speciale pentru grătar.