Tigăi universale
Tigaie – în ce tigăi este cel mai bine să gătești?
Tigăile sunt indispensabile în orice bucătărie. Cele mai comune tipuri de tigăi sunt tigăile din aluminiu, oțel inoxidabil, cupru sau fontă. Fiecare material are propriile caracteristici și avantaje, pe care le puteți citi mai jos sau în ghidul nostru complet despre tigăi aici.
Care sunt cele mai bune tigăi și pentru ce tip de mâncare sunt potrivite?
- Tigăi din oțel inoxidabil pentru gătit: sunt ideale pentru aproape toate tipurile de alimente pe care doriți să le prăjiți, rumeni sau coace ușor, sunt practic indestructibile, iar materialul oferă o distribuție excelentă a căldurii.
- Tigaile din aluminiu sunt cele mai bune pentru prăjirea porțiilor individuale de carne, fripturi, hamburgeri sau ouă. Tigaile din aluminiu sunt ușoare și conduc foarte bine căldura, dar trebuie reținut că nu o rețin la fel de bine, așa că atunci când adăugați alimente într-o tigaie încinsă, temperatura va fluctua.
- Tigaile din fontă sunt ideale pentru fripturi, dar și pentru prăjirea și rumenirea diferitelor tipuri de alimente. Cu toate acestea, trebuie să rețineți că nu ar trebui să le folosiți pentru alimente precum roșiile și alte ingrediente acide, pește delicat, ouă sau deserturi lipicioase.
- Tigaile din cupru se încălzesc și se răcesc rapid, au un aspect plăcut și reprezintă un element decorativ excelent pentru orice bucătărie. Sunt ideale pentru preparatele care necesită căldură constantă și control precis al temperaturii (pește, sosuri sau dulciuri, cum ar fi caramelul), dar nu ar trebui folosite cu ingrediente acide, cum ar fi suc de lămâie, vin sau roșii.
Alegerea tigăii potrivite depinde și de tipul de mâncare pe care îl gătiți de obicei, de tipul de aragaz pe care îl utilizați și de numărul de persoane pentru care gătiți. De asemenea, puteți consulta selecția noastră de wok-uri și tigăi grill.
Sunt bune tigaile antiaderente pentru prăjit și de ce nu sunt preferatele bucătarilor profesioniști?
Tigaile antiaderente sunt foarte practice și ușor de utilizat, fiind preferate de mulți pentru diverse sarcini culinare, inclusiv prăjire, rumenire sau sotare. Cu toate acestea, trebuie să știți că sunt de obicei destul de delicate și este ușor să deteriorați stratul antiaderent folosind ustensile de bucătărie nepotrivite sau substanțe chimice abrazive prea puternice. Acesta este motivul pentru care bucătarii profesioniști nu le folosesc în bucătăriile profesionale sau în restaurante, unde tigaile sunt folosite în mod constant.
Tigaile antiaderente de calitate sunt, totuși, instrumente excelente pentru uz casnic, iar combinația dintre oțel inoxidabil și proprietăți antiaderente este ideală pentru toate tipurile de bucătari amatori, inclusiv pentru începători. Utilizați tigaile antiaderente, în special pentru preparate cu ouă, legume, carne de pasăre și pește delicat.
Cât de des ar trebui să înlocuiți tigăile antiaderente?
Conform unor reguli generale, ar trebui să le înlocuiți aproximativ la fiecare cinci ani, dar din când în când trebuie să vă uitați la tigaie și, dacă observați că este deformată, zgâriată sau decolorată, ar trebui să încetați imediat să o mai folosiți.
Care tigăi sunt cele mai bune?
La Kulina veți găsi o mulțime de tigăi fiabile, de înaltă calitate, de la producători cunoscuți precum Zwilling, Fissler, Woll sau WMF. Alegerea depinde de materialul pe care îl preferați și de câți bani doriți să investiți într-o tigaie. Alegeți Tefal dacă sunteți în căutarea unei tigăi antiaderente ieftine sau optați pentru de Buyer dacă vă puteți permite o tigaie premium de la un producător francez legendar.
Cum să aveți grijă de tigăile dumneavoastră?
Fiecare material are specificul său și, prin urmare, necesită o îngrijire individuală:
- folosiți doar ustensile de silicon pe tigăile antiaderente,
- spălați întotdeauna tigăile de mână, nu folosiți detergenți puternici sau frecare,
- uscați tigăile imediat după spălare,
- evitați variațiile mari de temperatură (nu puneți niciodată o tigaie fierbinte sub apă rece),
- încercați să evitați alimentele acide și spray-urile aerosol pentru gătit,
- După uscare, ungeți tigaia cu un strat subțire de ulei.
- Depozitați tigăile în mod corespunzător.