Prăjitură de afine fără coacere de Kristina Nemčková

Nepečený borůvkový dort

 

Încercați rețeta Kristinei Nemčkova de la Masterchef Czech 2019. Această prăjitură cu afine este ușoară, proaspătă și plină de vitamine. Nu necesită mult timp pentru pregătire, dar trebuie să țineți cont de faptul că trebuie să stea în frigider până a doua zi pentru a se întări. Afinele nu au fost tratate termic pentru a-și păstra cât mai multe vitamine, deoarece sunt unul dintre așa-numitele superalimente. Prăjitura poate fi făcută și cu alte fructe, cum ar fi zmeură, mure sau poate folosind fructe exotice (mango, fructul pasiunii).

Prăjitură de afine fără coacere

■ pregătire 30 minute + se ține în frigider până a doua zi pentru a se întări
■ 10-12 porții


Ingrediente:

Pentru baza de biscuiți (formă de Ø26 cm)
250 g biscuiți de ciocolată
100 g unt
1 plic zahăr vanilat
4 linguri de miere (sau zahar)

Pentru cremă
500 g afine proaspete sau congelate
250 ml frișcă
250 ml brânză de vaci moale cu grăsime integrală
250 ml smântână (cel mai bine Creme Fraiche)
200 g cremă de brânză (Philadelphia sau mascarpone)
2 plicuri de zahăr vanilat
zahăr pudră după gust
coaja de la 1/2 lămâie
10-12 foi de gelatină

Pentru frișcă
250 ml smântână pentru frișcă
100 g cremă de brânză
zahăr după gust
sucul de la 1/2 lămâie


Pentru decor
afine proaspete

Pregătire:

■ În blenderul puternic se macină fin biscuiții de ciocolată și se amestecă cu untul moale, zahărul vanilat și mierea. Pregătiți forma rotundă cu diametrul de 26 cm, pe care o ungeți cu unt și o tapetați cu hârtie de copt, inclusiv pe margini. Se întinde amestecul de biscuiți uniform pe fundul formei și se lasă deoparte în frigider pentru a se întări.

■ Într-un bol, se amestecă crema de brânză, smântâna, brânza de vaci, zahărul vanilat și coaja rasă fin de la 1/2 lămâie. Pentru a rade coaja, Kristina recomandă o răzătoare de tip Microplane - "este pur și simplu cea mai bună :)". Se adaugă zahăr în cremă în funcție de cât de dulci sunt afinele. Într-un bol adiacent, bateți smântâna pentru frișcă până când devine tare și cu spatula încorporați frișca treptat în cremă. Puneți crema în frigider și pregătiți afinele.

■ Se spală afinele proaspete, se curăță de codițe și se pasează cât mai fin. Dacă nu aveți un blender foarte puternic, treceți amestecul printr-o sită și îndepărtați pielițele fructelor.

■ Se înmoaie foile de gelatină într-un bol cu puțină apă rece, conform instrucțiunilor și se lasă să se umfle câteva minute. Se toarnă piureul de afine într-o cratiță și se încălzește pe foc (nu se fierbe!). Se ia piureul de pe foc, se adaugă gelatina umflată și stoarsă și se amestecă cu o lingură până când gelatina este complet dizolvată în piure. Scoateți crema din frigider și amestecați 3-4 linguri de cremă în piureul de afine. Acest lucru va răci piureul, va aduce piureul la o temperatură ușor apropiată de cea a cremei, iar apoi puteți cu un mixer de mână să amestecați treptat piureul de afine în cremă. Întreaga cremă va căpăta culoarea purpurie tipică a afinelor. Gustați crema și, dacă doriți, mai adăugați zahăr pudră, puteți adăuga și câteva picături de suc de lămâie.
Notă: 1 pachet de gelatină conține 6 foi și este suficient pentru 500 ml de cremă. Veți avea nevoie de 10-12 foi de gelatină pentru prăjitură.

■ Se toarnă crema în forma cu baza de biscuiți și se pune la frigider să se întărească, de preferință până a doua zi.

■ A doua zi, se decorează prăjitura cu frișcă amestecată cu cremă de brânză, suc de lămâie și zahăr și se acoperă cu afine proaspete. Sau pur și simplu decorați prăjitura cu afine proaspete.

Autorul rețetei: Kristína Nemčková - Masterchef Czech 2019, Winner

Nepečený borůvkový dort

 

 

Kristína Nemčková

Kristinei îi place ceramica japoneză realizată manual Made in Japan

„Ceramica japoneză Made in Japan impresionează de la prima vedere prin design, culori și calitate. Totul este realizat manual, astfel încât fiecare piesă este originală. Mi-au plăcut pentru că elevează orice preparat și le puteți întâlni în restaurante. Pot rezista la uzul brutal din restaurant și acasă și se pot spăla chiar și în mașina de spălat vase.“