Oale - Consilier de cumpărături

Cât de des cumpărați oale noi? Majoritatea gospodăriilor cumpără o mașină nouă mai des decât cumpără o oală nouă. De aceea vă recomandăm să acordați atenție alegerilor dumneavoastră, deoarece după cumpărare sigur veți folosi aceste oale o perioadă îndelungată de timp. Cu oalele alese corespunzător, gătitul va fi mai ușor și asta se va vedea și în rezultatul final.

De ce trebuie să țineți cont atunci când alegeți oalele?   

 

 

De ce fel de oale aveți nevoie?

Oalele de calitate sunt o investiție. În loc să cumpărați un set mare de oale mai ieftine, cu care să nu fiți mulțumiți, mai bine cumpărați câteva piese de bază sau un set de 3-4 oale pentru început și restul să le cumpărați treptat, după cum este necesar. Ideal ar fi să alegeți o serie dovedită de la un producător tradițional și să o completați treptat în timp. Astfel, oalele nu vor avea doar un design uniform, dar o să le puteți stivui una în cealaltă, ceea ce sigur veți aprecia dacă aveți spații de depozitare mai mici în bucătărie. Fără ce tip de oala nu vă puteți descurca în bucătărie?

Echipamentul de bază pentru bucătărie - 3 tipuri de oale

 1. oală mai mare - pentru fiert, paste sau supe
 2. oală mai mică - pentru tocănițe, cu capac
 3. cratiţă - o cratiță cu mâner pentru prepararea mâncărurilor care trebuie amestecate, cum ar fi sosuri sau terciuri

 

tmp 

Marcel Vargaeštok, proprietarul școlii de gătit Chefparade

Baza setului de oale este o oală mare. Cât de mare trebuie să fie depinde de numărul de persoane pentru care gătiți. Cele mai exigente în ceea ce privește volumul de apă sunt pastele. Pentru o porție, aveți nevoie de 1 litru de apă. Dacă sunteți doi, un vas de doi litri este suficient, pentru o familie obișnuită un minim de patru litri este o necesitate.
Dacă vă plac tocănițele, investiți într-o oală potrivită și pentru cuptor. Cea mai bună opțiune este fonta tradițională. Oala din fontă cu capac poate fi folosită pe aragaz dar și pentru coacerea lentă în cuptor. Oala se va ocupa de distribuția uniformă a căldurii și, astfel, veți pregăti faimosul gulaș sau friptura cu vin. Dar este bună și pentru pregătirea orezului risotto pe aragaz. 

3 tipuri de oale de bază

În bucătărie veți folosi cel mai des 1-2 oale, o oală și o cratiță mică.

Hrnec

Oală

Oale mai mari și mai mici pentru gătit paste, supe, garnituri etc. Oala este de obicei la fel de înaltă pe cât este de lată. Ideal ar fi să aibă un capac, prin care puteți strecura direct ceea ce gătiți.

Alegeți-vă o oală

Kastrol

Oală mai joasă

Oală mai joasă pentru dunstuire. Întotdeauna cu capac și fabricată în mod ideal dintr-un material, care este potrivit pentru cuptor pentru fierbere lentă și coacere. O investiție pe viață este o oală din fontă de calitate.

Alegeți-vă o oală joasă

Rendlík

Cratiță

Mânerul cratiței permite ținerea confortabilă departe de sursa de căldură. Ideală pentru prepararea sosurilor, sucurilor și terciurilor, pe care trebuie să le amestecăm continuu.

Alegeți-vă o cratiță

 

Ce material să alegeți?

Alegerea materialului este esențială pentru gustul final al mâncării, pentru confortul dumneavoastră în timpul gătitului, dar și pentru spălare și depozitare. Din punct de vedere practic, este necesar să acordați atenție dacă:

 • oala este potrivită pentru aragazul vostru?
 • puteți să o folosiți în cuptor?
 • puteți să o spălați în mașina de spălat vase?

Primul punct este cel mai important și problema apare cel mai adesea la plitele cu inducție. Majoritatea oalelor moderne sunt potrivite pentru toate tipurile de aragaze, dar este recomandat să vă asigurați de acest lucru înainte de a cumpăra oala. În cuptor trebuie să puneți oale speciale. Acordați o atenție deosebită mânerelor. De multe ori producătorul indică o temperatură diferită, pe care oala însăși o poate rezista și una diferită pentru mânere. Pentru oalele din fontă e necesară spălarea manuală. Dar majoritatea clienților doresc să spele oala de cartofi sau supă în mașina de spălat vase.

Oale din oțel inoxidabil

Oalele din oțel inoxidabil reprezintă o combinație ideală de preț și calitate. Sunt universale, durabile și ușor de întreținut.

Alegeți-vă oale din oțel inoxidabil

Puteți recunoaște oalele ieftine din oțel inoxidabil în funcție de greutate

S-ar putea să fiți surprinși de variația mare a prețului pentru oalele din oțel inoxidabil. Puteți cumpăra o oală din oțel inoxidabil pentru câteva zeci de lei într-un hipermarket, așa că de ce să plătiți câteva sute pentru un brand cunoscut? Desigur, veți cunoaște diferența numai atunci când o utilizați. Evitați oalele ieftine ușoare din oțel inoxidabil. O oală ușoară poate părea practică. Dezavantajul oțelului inoxidabil este conductivitatea slabă, ceea ce înseamnă că vasele nu se vor încălzi uniform. Fundul subțire se umflă ușor, îl veți recunoaște relativ repede la oalele ieftine. Acest aspect nu contează atât de mult pentru aragazul pe gaz, dar cu alte plite asta este deja o problemă majoră, ceea ce crește și mai mult prepararea neuniformă a alimentelor. Oalele din oțel inoxidabil pur nu sunt potrivite pentru inducție. Cum rezolvă aceste dezavantaje produsele mai calitative? Cheia este fundul, care în seriile superioare este compus din mai multe tipuri de materiale, de obicei, în fundurile tip sandviș se adaugă un strat de aluminiu sau oțel bine conductiv. Astfel o oală de oțel inoxidabil de calitate nu va fi niciodată ușoară și va avea un fund robust.

Avantajele și dezavantajele oalelor din oțel inoxidabil

Avantaje

 • raport preț calitate foarte bun
 • universale și durabile
 • nu rețin mirosuri
 • se pot spăla în mașina de spălat vase
 • cu fund tip sandviș potrivite pentru inducție

Dezavantaje

 • conductivitate mai slabă a oțelului inoxidabil, care trebuie compensată printr-un fund de tip sandviș
 • oalele din oțel inoxidabil pur nu sunt potrivite pentru plitele cu inducție
 • este mai greu de curățat atunci când se arde mâncarea

 

Oale din fontă

Oalele din fontă se cumpără pe viață. Ele sunt în mod natural anti aderente, țin bine căldura și sunt potrivite pentru toate suprafețele. Emblema oalelor tradiționale din fontă este marca franceză Staub, cunoscută pentru „cocottes” tipice cu suprafețe emailate colorate. Inițial pentru o întreținere mai ușoară, astăzi și pentru un design frumos.

Alegeți-vă oale din fontă

 

Avantajele și dezavantajele oalelor din fontă

Avantaje

 • durabile
 • au o conductivitate termică foarte bună și rețin căldura mult timp
 • potrivite pentru toate suprafețele
 • potrivite pentru aragaz și pentru cuptor
 • ideale pentru tocane fierte lent, dar și pentru coacerea pâinii

Dezavantaje:

 • preț mai ridicat
 • greutate mare
 • nu se pot spăla în mașina de spălat vase

 

Oale din cupru

Oalele și tigăile din cupru sunt cel mai obișnuit articol de pe lista de dorințe a tuturor iubitorilor de mâncare și pasionaților de gătit. Este un fel de oală, care cu siguranță nu va rămâne ascunsă în dulapurile de bucătărie și se remarcă excelent în bucătărie și în fotografii. Prețul corespunde frumuseții și proprietăților utile, iar maeștrii din domeniu sunt mărcile franceze Mauviel și De Buyer.

Alegeți-vă oale din cupru

 

 

 

 

Avantajele și dezavantajele oalelor din cupru

Avantaje

 • proprietăți termice de neegalat - conductivitate termică rapidă și uniformă
 • durabile
 • decorațiile bucătăriilor profesionale și casnice

Dezavantaje:

 • întreținere mai solicitantă
 • preț mare
 • nu se pot spăla în mașina de spălat vase și nu sunt potrivite pentru inducție

 

Oale din ceramică

Cel mai mare avantaj al suprafețelor ceramice este calitatea lor neaderentă. Nu numai că sunt ușor de curățat, dar puteți găti cu ele, cu grăsimi puține sau chiar deloc. Sunt sigure pentru mașina de spălat vase, dar nu sunt tot timpul potrivite pentru inducție, trebuie să aflați acest lucru pentru fiecare produs în parte.

Alegeți-vă oale din ceramică

 

Oale din ceramică

 

Caracteristici importante

Rezumatul caracteristicilor importante, la care ar trebui să acordați atenție atunci când cumpărați oale:

 • să fie adecvate pentru aragazul dumneavoastră - urmăriți acest aspect mai ales dacă gătiți pe plită cu inducție
 • posibilitatea utilizării în cuptor - este suficient ca oala sau tigaia să poată fi introduse în cuptor
 • dacă pot fi spălate în mașina de spălat vase - oalele din oțel inoxidabil pot fi spălate în mașina de spălat vase fără probleme pentru oalele din fontă și cupru, din păcate este necesar să se echilibreze funcționalitatea și frumusețea oalelor prin spălarea manuală, cu un grad de îngrijire mai ridicat
 • grosimea fundului - design-ul și tehnologia fundului este principalul parametru pentru oalele din oțel inoxidabil. Cu cât fundul este mai bun, cu atât este mai bună conductivitatea și chiar pregătirea alimentelor.
 • design-ul mânerelor
  - materialul mânerelor: mânerele oalelor sunt de obicei metalice, din plastic sau combinate. Mânerele din plastic nu se încălzesc atât de ușor și nu necesită utilizarea unei mănuși. Dar acestea nu sunt potrivite pentru cuptor și sunt mai degrabă tipice oalelor mai ieftine. Seriile mai calitative de oale au mânere care, datorită combinației de materiale și a unui design adecvat a mânerului, reduc la minimum încălzirea mânerelor fără utilizarea materialelor plastice.
  - atașarea mânerelor: mânerele sunt fie sudate (îmbinarea din interiorul vasului este practic invizibilă) fie fixate cu nituri. Pentru oalele din oțel inoxidabil, este mai bine să alegeți mânere sudate, deoarece este un design mai elegant și murdăria nu se așează în spatele niturilor. Pentru materialele, în care sudarea nu este posibilă, nituirea nu este un obstacol major.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, manager de achiziții în magazinul online Kulina

Pentru echipamentele de bază din bucătărie, vă recomandăm un set de 4-5 oale din oțel inoxidabil de la un producător renumit precum mărcile germane WMF, Fissler sau Zwilling. Aceste oale universale de înaltă calitate cu fund întărit acoperă pe deplin nevoile de gătit obișnuit.

Bucătarii mai avansați își completează cel mai adesea echipamentul cu oale din fontă Staub, produse ceramice iconice ale mărcii franceze Emile Henry și oale din cupru Mauviel și De Buyer. Aceste piese sunt, de asemenea, cadouri des întâlnite pentru Crăciun sau pentru o familie tânără proasăt căsătorită.