Pregătirea și servirea ceaiului - ghid de cumpărături

caj

Un ghid practic pentru fiecare iubitor al unei cești de ceai bun

Sunteți un iubitor de ceai căruia îi place să se așeze confortabil cu o carte bună și o ceașcă fierbinte de ceai în mână? Vă place să vă faceți un "moment de ceai" iar prepararea ceaiului este un ritual privat, sacru? Sau sunteți în căutarea unui cadou pentru un adevărat cunoscător de ceai? Citiți ghidul nostru pentru pregătirea și servirea ceaiului. Aflați cum să preparați ceașca de ceai preferat și cum să îl preparați ca un expert în ceai. Alegeți dintr-o gamă largă de ceainice de la mărci cunoscute, cești și căni elegante, ceainice de design și strecurătoare de ceai practice. Bucurați-vă de ritualul dvs. de ceai și/sau surprindeți-vă oaspeții cu o experiență aromată datorită accesoriilor de ceai practice și frumoase de la Kulina.

Ce veți găsi în acest ghid?

1/ Cum se fierbe apa. Nu este atât de simplu!
2/ Tipuri de ceai și alegerea acestuia
3/ Cum să alegeți ceainicul ideal
4/ Frumusețea preparării ceaiului și cum să vă bucurați de el
5/ Ceai pentru o persoană. Cum să preparați ceașca de ceai preferat doar pentru dvs.?
6/ Ceașcă sau cană? Aceasta este întrebarea!
7/ Arta de a servi ceaiul
8/ Cum să păstrați ceaiul cald mai mult timp
9/ Ceai la pachet
10/ Gadgeturi de ceai pentru cei care nu iau ceașca de ceai prea în serios

 

Care este temperatura potrivită a apei pentru tipul dumneavoastră preferat de ceai? Care este cel mai bun ceainic pentru nevoile dvs.?

Porniți fierbătorul și puneți apa la fiert. Ce mare lucru? Oricât de simplu ar părea, dacă sunteți un gurmand de ceai, prepararea ceaiului are propriile reguli. 

În primul rând - fierbeți doar atâta apă cât aveți nevoie. Nu este vorba doar de economisirea energiei și a banilor. Pentru ca ceaiul să aibă cel mai bun gust, apa trebuie să fie oxigenată. Iar conținutul de oxigen scade dacă apa este fiartă de mai multe ori. Apa care este fiartă în mod repetat poate absorbi, de asemenea, diferite mirosuri din aerul înconjurător.

Ce apă să folosiți pentru a face ceai?

Apă ca apă? Greșit. Umpleți întotdeauna fierbătorul cu apă rece. Apa direct de la robinet poate fi suficientă, dar veți avea o experiență de ceai complet diferită dacă folosiți apă filtrată. Diferențele sunt mici și le veți simți doar dacă beți un ceai delicat, fără zahăr, fără lămâie și fără lapte. O apă mai bună va garanta că un ceai bun va avea un gust și mai bun. Pe de altă parte, apa proastă poate face ca și un ceai foarte bun să aibă un gust acru. Apa pentru ceai trebuie să aibă un pH neutru și să fie proaspăt fiartă. În mod ideal, ar trebui să fie... apă proaspătă dintr-un pârâu de munte, dar hai să rămânem cu picioarele pe pământ, iar dacă nu aveți un pârâu de munte chiar în fața geamurilor, e suficientă și apa filtrată de la robinet.

Ce temperatură ar trebui aibă apa pentru ceai?

Temperatura ideală pentru prepararea unui anumit tip de ceai este importantă pentru gustul rezultat. Temperatura apei pentru ceaiul negru trebuie să fie între 90 și 98°C, iar pentru ceaiul verde în jur de 80°C. Pentru ceaiul alb, temperatura este cuprinsă între 70 și 90°C, pentru ceaiul oolong este de aproximativ 90°C, iar pentru rooibos este nevoie de 100°C.
Nu este nevoie să rețineți aceste temperaturi, ci doar să citiți instrucțiunile de pe ambalaj dar cum știm dacă temperatura apei este potrivită? O modalitate este să lăsați apa să fiarbă și apoi să așteptați... Dacă doriți ca apa să se răcească la 90°C, așteptați 2 minute, iar dacă doriți ca ceaiul verde să se infuzeze la aproximativ 80°C, așteptați 4 minute. Dar cine are timp să aștepte, nu-i așa?

Cel mai simplu mod de a fierbe apa exact la temperatura potrivită este să cumpărați un ceainic cu control al temperaturii (aceste tipuri de ceainice sunt oferite de mărci precum Smeg sau KitchenAid). Depinde de dumneavoastră să decideți dacă aveți nevoie de unul sau nu. Dacă beți în principal ceai negru, probabil că nu aveți nevoie de un astfel de fierbător. Dar veți aprecia cu siguranță setarea temperaturii dacă beți ceaiuri verzi sau albe, infuzii din plante sau dacă aveți copii mici pentru care pregătiți sticle cu lapte.

Atunci când alegeți un ceainic pentru bucătăria dvs., trebuie să decideți ce volum este cel mai bun pentru dvs. și familia dvs., ce stil se va potrivi cel mai bine în bucătăria dvs. și ce material preferați. 

 

Care sunt principalele tipuri de ceai și când să le beți?

Principalele tipuri de ceai sunt: ceai negru, ceai verde, ceai alb și ceai Oolong. Ceaiul negru este, bineînțeles, cel mai utilizat, dar ceaiul verde a devenit recent din ce în ce mai popular. Când să beți un astfel de ceai? Ceaiul are efecte benefice asupra corpului și a minții, urmați nevoile acestuia.

Dacă nivelul de energie este mai scăzut dimineața sau după masă și doriți să îl stimulați, beți ceai la 15-20 de minute după ce ați mâncat. Ceaiul nu conține doar cofeină, ci are și un efect pozitiv asupra sistemului digestiv. Așadar, dacă aveți nevoie să vă calmați sau aveți probleme cu somnul, nu ar trebui să beți ceai după-amiaza și seara. În schimb, ar trebui să beți un ceai de mușețel sau un alt ceai de plante.

Bineînțeles, cantitatea de cofeină din ceai depinde și de tipul de ceai și de timpul de infuzare. De exemplu, ceaiul English Breakfast are mai multă cofeină decât Earl Grey, ceea ce se datorează tipului de frunze de ceai folosite. Iar în ceea ce privește frunzele de ceai...

Este ceaiul vărsat mai bun decât ceaiul în săculețe?

Absolut da! Săculețele de ceai și ceaiul vărsat sunt ca și fast food și fine dining. Săculețele de ceai conțin, în majoritatea cazurilor, praf de ceai, în timp ce ceaiul vărsat este făcut din frunze întregi. Bucățile mici de ceai, cum ar fi praful și frunzele zdrobite (pe cutia de ceai apare informația dust a fannings), facilitează evaporarea uleiurilor esențiale care sunt responsabile pentru gustul și aroma ceaiului. Prin urmare, dacă doriți să vă bucurați de adevărata aromă a ceaiului, este întotdeauna mai bine să infuzați frunzele întregi.

Calitatea inferioară a ceaiului preparat din pliculețe de ceai se datorează, de asemenea, faptului că infuzia este limitată de dimensiunea pliculețului de ceai. Chiar dacă puneți o frunză întreagă de ceai într-un pliculeț de ceai, acesta nu va avea ocazia să-și elibereze aroma, iar producătorii de ceai au adaptat de multe decenii ceaiul (textura sa) la dimensiunea pliculețului de ceai, ceea ce este o greșeală, deoarece dacă puneți un ceai de bună calitate cu frunze libere într-un pliculeț de ceai mai mare - de exemplu, în formă de piramidă, veți obține un gust mult mai bun. Așadar, dacă preferați totuși ceaiul în pliculețe ceva mai practice, optați pentru ceaiuri în piramide sau în pliculețe încăpătoare. 

Desigur, puteți adapta ceaiul nu numai la momentul zilei, ci și la anotimp sau la vreme. Răsfățați-vă cu un ceai cu gheață atunci când este cald afară sau cu un ceai cu condimente de iarnă în sezonul de iarnă și de Crăciun.

Sugestia Kulina

Dacă sunteți în căutarea unui amestec plăcut de frunze de ceai de calitate, consultați gama noastră de ceaiuri negre, verzi, albe și de fructe vărsate - ALEGEȚI UN CEAI VĂRSAT.
Dacă sunteți în căutarea unui gust deosebit, dar fără a trece prin întregul proces de infuzare a ceaiului vărsat, alegeți ceaiul în pliculețe piramidale - ALEGEȚI UN CEAI ÎN PLICULEȚE PIRAMIDALE.

 

Dacă sunteți un cunoscător de ceai sau doriți să preparați ceai vărsat ca la o ceainărie, căutați un ceainic tradițional. Acest lucru va face din servirea ceaiului un ritual frumos. Ceainicele sunt, de obicei, deja echipate cu strecurătoare de ceai, astfel încât puteți să infuzați ceaiul direct în ceainic și să îl serviți direct la masă. Alegeți ceainicul astfel încât dimensiunea sa să se potrivească cu volumul pe care îl beți în mod normal și cu stilul decorativ al interiorului. 

Alegeți un ceainic

Puteți alege între ceainice din ceramicăporțelan, lut, fontă sau de sticlă de diferite forme și culori. Ceainicele chinezești sunt considerate cele mai tradiționale și sunt folosite de obicei în ritualurile de ceai japoneze și englezești. Unele ceainice au capacul în formă de farfurie pentru strecurătoare. Unele pot fi, de asemenea, puse pe aragaz pentru a menține ceaiul mai cald pentru mai mult timp, iar unele vin cu un încălzitor sau un capac potrivit pentru a menține ceaiul la temperatura potrivită.

Încălziți ceainicul cu puțină apă fierbinte înainte de a prepara ceaiul, pentru a evita șocul termic. Nu lăsați ceaiul la macerat prea mult timp. Timpul optim de infuzare este de 3-4 minute, dar acest timp poate varia în funcție de diferite soiuri și amestecuri, așa că citiți întotdeauna recomandările de pe ambalajul ceaiului. Dacă fierbeți ceaiul prea mult timp, în ceașcă vor fi eliberate mai multe substanțe taninice, ceea ce poate face ca ceaiul să devină amar. Acest lucru este valabil mai ales pentru ceaiul negru.

 

Să urmăriți cum infuzia de ceai devine aurie, mai închisă și mai intensă secundă de secundă este o experiență foarte liniștitoare și relaxantă. Acesta este motivul pentru care ceainicele din sticlă sunt populare. Fie că practicați mindfulness (savurarea momentului prezent) sau pur și simplu vă place să vedeți cum ceaiul își eliberează aroma, ceainicele din sticlă transparentă, vă permit să vă bucurați de ritualul ceaiului chiar și numai uitându-vă la el. Acestea sunt, desigur, ideale pentru așa-numitele ceaiuri cu flori, care se dezvoltă de la un "mugur" de ceai la o "floare" și oferă un adevărat spectacol.

Alegeți un ceainic de sticlă

Un brand specializat în ceainice din sticlă este Viva Scandinavia. Înființată în Danemarca în 2010, această marcă axată pe ceai oferă accesorii de ceai cu un design frumos pentru toți iubitorii de ceai. Misiunea sa este de a inspira lumea să se relaxeze, să încetinească și să se bucure de experiența perfectă a ceaiului cu fiecare ceașcă.

 

Uneori nu este nevoie de un ceainic plin de ceai fierbinte. Uneori ne dorim doar să ne ghemuim sub o pătură doar cu o ceașcă de ceai. Doar așa, singuri. Trebuie să renunțați la ritualul de a pregăti ceașca de ceai preferat doar pentru că sunteți singurul care îl va servi?! Bineînțeles că nu.

Ați putea spune că este suficient să turnați ceaiul într-o ceașcă, dar dacă doriți să vă bucurați de ceai vărsat, veți avea nevoie de ceva mai mult.

 

La Kulina avem trei soluții perfecte de ceai pentru o persoană!

 • Ceainic mic (max. 500 ml) pentru o persoană - De fapt, experții în ceai spun că acesta este singurul mod corect de a prepara ceaiul, așa că nu vă faceți griji că veți părea snobi. Asta ar face orice regină, nu-i așa?! :-)
 • Infuzor ceai - infuzorul, care poate fi folosit fie cu o cană, fie cu o ceașcă (în funcție de mărimea și forma sa), este o soluție simplă și foarte practică pentru ceaiul vărsat. Alegeți dintre infuzoarele de ceai din oțel inoxidabil sau silicon, cu forme și modele simple sau surprinzătoare.
 • Cană cu infuzor - Cana, care include și un așa-numit infuzor, este o altă soluție pentru marii iubitori de ceai. Aceste tipuri de căni sunt prevăzute și cu capace care ajută la procesul de infuzare, dar care pot servi și ca farfurii pentru filtru atunci când ceaiul este gata. La fel ca ceainicele, cănile cu infuzor pot fi folosite nu numai pentru ceai, ci și pentru infuzii de plante.

 

JOdată ce ceaiul este preparat, îl puteți servi și aici vine următoarea întrebare - ar trebui să alegeți o ceașcă sau o cană? Deși snobii ceaiului nici măcar nu s-ar uita la o cană din ceramică, depinde numai de dumneavoastră. Este ceaiul dumneavoastră și îl puteți bea cum doriți. Dar dacă doriți să serviți ceaiul la ocazii speciale, puteți obține un set frumos de cești elegante, moderne sau clasice.

Cești și farfurii

Ceștile au forme și dimensiuni diferite (în funcție de țară și de producător), dar se poate spune că o ceașcă standard are o capacitate de aproximativ 160 ml - 250 ml. Când vorbim despre cești clasice, ne gândim de obicei la o ceașcă în formă de bol, cu fundul îngust și partea superioară mai lată, dar mărcile moderne oferă o varietate de forme pentru a satisface nevoile și gusturile tuturor clienților - indiferent dacă sunteți un fan al minimalismului, al ritualului tradițional japonez de ceai sau al stilului scandinav. Ceștile se livrează de obicei cu farfurii pentru a proteja masa și pentru a adăuga eleganță la ceaiul de după-amiază.

Alegeți o ceașcă

 

Căni

Pe de altă parte, cănile pot fi mai puțin elegante, dar au avantajele lor față de ceștile standard:

 • sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni și forme pentru a se potrivi cu ușurință preferințelor personale și pentru a se potrivi perfect în mână
 • puteți avea un set de căni în aceeași culoare sau puteți alege culori diferite pentru fiecare membru al familiei pentru a crea un aranjament vesel și modern
 • cănile sunt mai puțin formale și pot fi folosite tot timpul
 • cănile sunt mult mai versatile - le puteți folosi pentru ceai, cafea, apă, cacao, ciocolată caldă, vin fiert și multe alte băuturi
 • cănile sunt adesea ușor de suprapus și ocupă mai puțin spațiu în dulapuri decât ceștile și farfuriile
 • cănile sunt adesea decorate cu motive de sezon, imprimeuri moderne sau personaje iconice, cum ar fi "Moomins", astfel încât le puteți oferi drept cadou pentru aproape orice ocazie
 • și nu în ultimul rând... Niciodată nu sunt destule căni în bucătărie, nu-i așa?!

Alegeți o cană

 

Deci, ceaiul este gata. L-ați pregătit în ceainic, aveți o ceașcă frumoasă sau o cană elegantă. De ce altceva mai aveți nevoie?

Un alt echipament esențial atunci când se servește ceaiul este un ulcior pentru lapte și o zaharniță - de preferință într-un set. O picătură de lapte este necesară, de exemplu, pentru a atenua tăria unui ceai English Breakfast, iar ulciorul cu lapte poate fi folosit și la servirea cafelei. Zaharnițele sunt, de asemenea, disponibile în versiuni moderne - din oțel inoxidabil, sticlă transparentă sau lut cu aspect rustic.

Dar ce ați face cu zahărul sau cu laptele dacă nu ați avea o linguriță? Apropo... Știați că ceaiul se amestecă cu mișcări înainte și înapoi și niciodată într-o mișcare circulară? Exact, probabil că ați făcut asta greșit toată viața. ;-)

 

Sugestie de la regină

"Sorbiți din ceașcă, nu sorbiți niciodată, și, pentru numele lui Dumnezeu, nu lăsați niciodată lingurița în ceașcă!"

 

Termosurile păstrează ceaiul cald timp de ore întregi datorită proprietăților izolatoare, a pereților dubli și a capacelor inteligente. Sunt, de asemenea, preferate de cei care lucrează de acasă, deoarece vă permit să vă bucurați de ceai timp de ore întregi, fără a fi nevoie să mergeți constant la bucătărie. Nu este surprinzător faptul că mărcile specializate în termosuri cu vid sunt mai ales din Scandinavia. Designerii lor știu cât de important este să ai o ceașcă de ceai fierbinte lângă tine în orice moment și știu, de asemenea, cum să creeze un design care să adauge factorul "hygge" la stilul locuinței dumneavoastră.

Alegeți un termos

Care este cea mai bună temperatură pentru a bea ceaiul?

Experții în ceai spun că pentru un ceai cu cel mai bun gust, cheia este să îl lăsați să se infuzeze timp de 6 minute înainte de a-l bea. De ce 6 minute și nu, să zicem, 10? Când lăsați ceaiul să se infuzeze o anumită vreme (la fel cum lăsați o friptură să se odihnească înainte de a o tăia), îl lăsați să se răcească la 60°, care este probabil temperatura optimă la care se dezvoltă aroma. Cu toate acestea, dacă lăsați ceaiul timp de, să zicem, zece minute, veți pierde acest punct, iar dacă temperatura scade sub 45°, nu va avea gustul pe care ar trebui să-l aibă. Prin urmare, este important să nu lăsați ceaiul să se răcească prea mult.

 

Dacă sunteți un adevărat iubitor de ceai, veți dori să vă luați băutura preferată cu dvs. atunci când sunteți în mișcare sau când mergeți la serviciu. Mai ales atunci când este o dimineață de toamnă sau de iarnă și sunteți blocat în trafic, o băutură caldă este foarte utilă. Cana termică elegantă este un accesoriu pe care îl puteți lua oriunde, fie că mergeți la serviciu, la un picnic sau într-o drumeție la munte.

Alegeți o cană termo

Cum să alegeți o cană termo?

 • asigurați-vă că se închide bine. Nu vreți ca ceaiul sau cafeaua să se împrăștie peste tot în geanta sau rucsacul dvs., nu-i așa?
 • verificați care sunt proprietățile sale de izolare - este din oțel inoxidabil sau are pereți dubli? Cât timp vă va menține ceaiul cald și apa rece rece
 • gândiți-vă la ce tip de deschidere este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Preferați să deșurubați sau doar să deschideți cana cu un simplu clic? Faptul de a putea manevra cana cu o singură mână poate fi util dacă conduceți sau mergeți pe jos
 • țineți cont de modul în care veți transporta cana. O veți ține în mână, o veți ține în geantă sau poate preferați să o atașați la rucsac cu ajutorul unei bucle practice?
 • nu în ultimul rând, alegeți o cană în funcție de stil, de exemplu, să aibă o culoare care să se potrivească cu sacoul sau geanta dvs. Da, acest lucru este important, deoarece o cană de bună calitate vă va ține probabil companie ani de zile!

 

Dacă vă place să vă înconjurați de gadgeturi jucăușe sau căutați un mic cadou pentru un iubitor de ceai, veți fi încântați de gama largă de gadgeturi și accesorii pentru ceai. Veți găsi infuzoare de ceai amuzante și elegante, încălzitoare de ceai, cutii de depozitare a ceaiului și clepsidre pentru a vă măsura infuzarea ceaiului "fix la secundă". Aceste instrumente pentru prepararea ceaiului vor fi, de asemenea, un cadou minunat, mai ales dacă le combinați cu unul dintre amestecurile de ceai premium din oferta noastră.

Vizualizați accesoriile pentru ceai