Acum vă vom explica puțin mai detaliat cum să pregătiți o tigaie nouă de oțel, astfel încât să fie antiaderentă și să vă dureze o viață întreagă.
Spălați tigaia nouă cu apă fierbinte - nu călduță, nici caldă, ci foarte fierbinte - și cu ajutorul unui burete fin și a unei picături de detergent, îndepărtați stratul de ceară de albine care a protejat tigaia pentru a nu rugini în timpul depozitării.
Uscați tigaia atât de bine, încât să nu mai rămână nicio picătură de apă pe ea.
Turnați ulei în tigaie și întindeți un strat subțire pe toată suprafața acesteia, inclusiv pe margini. Încălziți la temperatură medie. După aproximativ trei minute, suprafața tigăii va începe să se întunece, după aproximativ 10 minute va începe să scoată fum și interiorul va fi ars maro.
Lăsați tigaia să se răcească și ștergeți excesul de ulei cu un prosop de hârtie.
În cele din urmă, încălziți tigaia încă o dată pentru a finaliza procesul de ardere. De data aceasta, însă, doar pentru aproximativ două minute, până când suprafața devine aproape neagră. Simplificând, cu cât interiorul este mai închis la culoare, cu atât tigaia de oțel va avea proprietăți mai bune.
O tigaie din oțel este o investiție pentru bucătăria ta, care îți va răsplăti anii de utilizare fidelă – dacă îi acorzi îngrijirea adecvată. Nu este nimic complicat, sunt suficienți câțiva pași simpli și tigaia ta va deveni mâna ta dreaptă în timpul gătitului. Haideți să vedem cum se face.
- Spălați cu apă fierbinte.
- Uscați perfect.
- Ardeți și ungeți cu ulei.
Tigaile populare din oțel


Restaurarea proprietăților antiaderente ale tigăii de oțel
Dacă tigaia își pierde proprietățile antiaderente, suprafața sa este prea lipicioasă sau apare rugină pe ea, repetați întregul proces de ardere.

Rețineți că tigăile din oțel se comportă cel mai bine cu uleiuri vegetale cu un punct de fum ridicat. Adică uleiuri care pot rezista la cele mai înalte temperaturi, cum ar fi uleiul de rapiță sau cel de floarea-soarelui.
Încălziți tigaia suficient de mult timp înainte de a găti. Numai așa veți preveni lipirea alimentelor.
Gătiți mâncarea la temperaturi medii. Căldura excesivă provoacă lipirea și, mai ales, arderea alimentelor. În același timp, nu întoarceți ingredientele prea devreme, ci lăsați-le suficient timp pentru a forma o crustă și pentru a se desprinde singure de suprafața tigăii.
Curățarea tigăii din oțel
Niciodată nu spălați tigăile din oțel în mașina de spălat vase. Aceasta îndepărtează stratul protector și, în plus, contribuie la coroziune. Nici nu lăsați tigaia la înmuiat, ideal ar fi să nu o spălați deloc și, în niciun caz, să nu folosiți detergenți, bureți de sârmă etc. Pentru a menține proprietățile antiaderente, ar trebui să fie suficient să ștergeți tigaia cu un prosop de hârtie. Dacă totuși este necesar să îndepărtați resturile de pe tigaie, folosiți apă fierbinte și un burete sau o perie. După spălare, uscați bine și ungeți ușor tigaia cu ulei. Dacă este necesar, repetați procesul de sigilare. De asemenea, asigurați-vă că tigaia este depozitată într-un loc uscat, pentru a evita coroziunea.