Gătitul fără grăsime, fără efort și fără ardere are farmecul său incontestabil, iar pentru mulți ani Teflonul a fost sinonim cu acesta. Dar cum rămâne cu toate acele articole care avertizează cu privire la riscurile sale pentru sănătate? Chiar ar trebui să ne temem și să scăpăm fără compromisuri de vasele de bucătărie din teflon?sau realitatea este complet diferită? Să aruncăm o privire la ceea ce este Teflonul cu adevărat.
Teflonul a fost fabricat anterior folosind acid perfluorooctanoic (PFOA), o substanță chimică pe care nici organismul uman, nici natura nu o pot descompune. Ca urmare, în 2013, majoritatea producătorilor s-au angajat să pună capăt utilizării acestei substanțe ca parte a acordului internațional PFOA Stewardship Program, iar din 2015 utilizarea sa în industria alimentară a fost interzisă definitiv.
Prin urmare, vasele de gătit moderne din teflon sunt considerate complet sigure și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cele vechi dacă sunt utilizate corect - nu se supraîncălzesc și nu gătiți pe ele dacă suprafața este deteriorată.
Rețineți că în cazul ustensilelor de gătit antiaderente, mai mult decât oriunde, un pariu pe calitate este o garanție a siguranței. Producătorii de renume garantează că produsele lor sunt lipsite de substanțe periculoase și respectă cele mai stricte standarde. În timp ce în cazul ustensilelor de gătit super ieftine, din care nu aveți de unde să știți din ce sunt făcute, nu este în joc doar o durată de viață mai scurtă, ci mai ales sănătatea dumneavoastră.
Imaginați-vă că descoperiți un material care este atât de neted încât nimic nu se lipește de el. Este exact ceea ce i s-a întâmplat chimistului Roy Plunkett în 1938, când a creat accidental Teflonul. Inițial, cercetarea a avut scopuri militare - Teflonul trebuia să protejeze împotriva substanțelor chimice agresive. Dar, după război, a început vânătoarea pentru a găsi o modalitate de a utiliza acest material miraculos în viața de zi cu zi.
A apărut francezul Marc Grégoire, care a aplicat pentru prima dată teflonul pe o tigaie - și iată, s-a născut lumea ustensilelor de gătit antiaderente! Datorită lui, prăjirea nu a mai fost asociată cu frecatul, iar bucătarii din întreaga lume au putut răsufla ușurați.
- Suprafețe ceramicecare sunt puțin mai puțin antiaderente, dar pot rezista la temperaturi mai ridicate,
- Suprafețe mineralecum ar fi granitul, sunt de asemenea mai puțin antiaderente, dar foarte durabile,
- Suprafețe de titancare combină robustețea excepțională cu proprietățile antiaderente și, prin urmare, o durată lungă de viață.
Cele mai bune tigăi antiaderente în funcție de recenziile clienților
Aveți acasă vase vechi din teflon? Atunci precauția este de rigoare, dar nu panica. După cum s-a menționat, suprafețele de teflon mai vechi au fost probabil fabricate folosind PFOA, substanța care este asociată cu atunci când este încălzită la temperaturi foarte ridicate.carcinogenitate, tulburări endocrine și renale și practic nu este scos din corp.
Există, de asemenea, un pericol de inhalare pe termen lung a vaporilor de PFOA. Acestea încep să se elibereze la 260 °C și de la aproximativ 300 °C încolo pot provoca așa-numita febra fumului de polimer. Are simptome similare gripei clasice, dar spre deosebire de aceasta, dispare foarte repede. Cu toate acestea, adevărul este că aceste probleme sunt mai susceptibile de a afecta persoanele care lucrează cu PFOA în instalații industriale în care temperaturile ridicate sunt destul de frecvente și eliberarea de vapori are loc pe o perioadă lungă de timp. În timpul gătitului normal, o tigaie din teflon (dacă nu o supraîncălziți) se încălzește până la aproximativ 150 °C, astfel încât nu există niciun risc de febră din cauza vaporilor de polimer.
Cu toate acestea, dacă aveți o pasăre de companie în casă, aveți grijă tot timpul, chiar și o concentrație mică de vapori de PFOA este fatală pentru aceasta.
Dar cea mai mare atenție ar trebui acordată ustensile de gătit din teflon deteriorate! Este foarte probabil ca părți ale suprafeței să fie eliberate în alimentele preparate și de acolo în sistemul digestiv. Acesta le va expulza, dar cine vrea teflon în sistemul său? Acesta este momentul în care este o idee bună să aruncați vechea tigaie din teflon și să o înlocuiți cu una nouă, care nu este dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.
Cele mai bune oale antiaderente, conform recenziilor clienților
- Evitați supraîncălzirea
Nu preîncălziți o tigaie goală și gătiți întotdeauna la foc mediu. - Instrumente delicate
Uitați de lingurile și strungurile metalice - lemnul, plasticul sau siliconul sunt singurii prieteni adevărați ai suprafețelor antiaderente. - Vigilență în caz de daune
Dacă observați că suprafața este zgâriată, vasul de gătit trebuie înlocuit. Nimeni nu dorește bucăți de teflon sau alte suprafețe antiaderente în mâncarea sa.
- Manipulare ușoară
Neadeziv feluri de mâncare are un corp din aluminiu în interior, ceea ce face ca și tigăile mari să fie ușoare și ușor de manevrat. - Întreținere ușoară
Reziduurile alimentare alunecă ușor de pe suprafață, astfel încât curățarea durează aproximativ la fel de mult ca spălarea farfuriei. - Disponibilitate
Neadeziv cratițe a oale sunt disponibile în diferite categorii de preț, astfel încât toată lumea poate alege.
Verdict final
Teflonul original merită prudență, dar ustensilele de gătit antiaderente moderne sunt fabricate cu gândul la sănătate, așa că nu trebuie să vă faceți griji în această privință. Dacă sunteți în căutarea unei soluții complet sigure, dar antiaderente, o alegere excelentă este tigăi din titan sau oalecare oferă durabilitate, viață lungă și rezultate perfecte la gătit.