Adevărul despre ustensilele de gătit din teflon

teflonove nadobi

Gătitul fără grăsime, fără efort și fără ardere are farmecul său incontestabil, iar pentru mulți ani Teflonul a fost sinonim cu acesta. Dar cum rămâne cu toate acele articole care avertizează cu privire la riscurile sale pentru sănătate? Chiar ar trebui să ne temem și să scăpăm fără compromisuri de vasele de bucătărie din teflon?sau realitatea este complet diferită? Să aruncăm o privire la ceea ce este Teflonul cu adevărat.

Tigăi antiaderente de calitate
Este Teflonul dăunător pentru sănătate?

Teflonul a fost fabricat anterior folosind acid perfluorooctanoic (PFOA), o substanță chimică pe care nici organismul uman, nici natura nu o pot descompune. Ca urmare, în 2013, majoritatea producătorilor s-au angajat să pună capăt utilizării acestei substanțe ca parte a acordului internațional PFOA Stewardship Program, iar din 2015 utilizarea sa în industria alimentară a fost interzisă definitiv.

Prin urmare, vasele de gătit moderne din teflon sunt considerate complet sigure și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cele vechi dacă sunt utilizate corect - nu se supraîncălzesc și nu gătiți pe ele dacă suprafața este deteriorată.

Rețineți că în cazul ustensilelor de gătit antiaderente, mai mult decât oriunde, un pariu pe calitate este o garanție a siguranței. Producătorii de renume garantează că produsele lor sunt lipsite de substanțe periculoase și respectă cele mai stricte standarde. În timp ce în cazul ustensilelor de gătit super ieftine, din care nu aveți de unde să știți din ce sunt făcute, nu este în joc doar o durată de viață mai scurtă, ci mai ales sănătatea dumneavoastră.

Cum a fost fabricat teflonul?

Imaginați-vă că descoperiți un material care este atât de neted încât nimic nu se lipește de el. Este exact ceea ce i s-a întâmplat chimistului Roy Plunkett în 1938, când a creat accidental Teflonul. Inițial, cercetarea a avut scopuri militare - Teflonul trebuia să protejeze împotriva substanțelor chimice agresive. Dar, după război, a început vânătoarea pentru a găsi o modalitate de a utiliza acest material miraculos în viața de zi cu zi.

A apărut francezul Marc Grégoire, care a aplicat pentru prima dată teflonul pe o tigaie - și iată, s-a născut lumea ustensilelor de gătit antiaderente! Datorită lui, prăjirea nu a mai fost asociată cu frecatul, iar bucătarii din întreaga lume au putut răsufla ușurați.

panvicka na palacinky

nepřilnavé materiály
Teflonul este singurul material antiaderent?
Nu este. Acestea includ:
  • Suprafețe ceramicecare sunt puțin mai puțin antiaderente, dar pot rezista la temperaturi mai ridicate,
  • Suprafețe mineralecum ar fi granitul, sunt de asemenea mai puțin antiaderente, dar foarte durabile,
  • Suprafețe de titancare combină robustețea excepțională cu proprietățile antiaderente și, prin urmare, o durată lungă de viață.
Adevărul este că majoritatea producătorilor își dezvoltă și brevetează propriile materiale care au proprietăți antiaderente. Printre producătorii renumiți de ustensile de gătit antiaderente se numără WMF, De Cumpărător, Tefal sau Woll.

Cele mai bune tigăi antiaderente în funcție de recenziile clienților


Image
Când să aruncați o tigaie din teflon?

Aveți acasă vase vechi din teflon? Atunci precauția este de rigoare, dar nu panica. După cum s-a menționat, suprafețele de teflon mai vechi au fost probabil fabricate folosind PFOA, substanța care este asociată cu atunci când este încălzită la temperaturi foarte ridicate.carcinogenitate, tulburări endocrine și renale și practic nu este scos din corp.

Există, de asemenea, un pericol de inhalare pe termen lung a vaporilor de PFOA. Acestea încep să se elibereze la 260 °C și de la aproximativ 300 °C încolo pot provoca așa-numita febra fumului de polimer. Are simptome similare gripei clasice, dar spre deosebire de aceasta, dispare foarte repede. Cu toate acestea, adevărul este că aceste probleme sunt mai susceptibile de a afecta persoanele care lucrează cu PFOA în instalații industriale în care temperaturile ridicate sunt destul de frecvente și eliberarea de vapori are loc pe o perioadă lungă de timp. În timpul gătitului normal, o tigaie din teflon (dacă nu o supraîncălziți) se încălzește până la aproximativ 150 °C, astfel încât nu există niciun risc de febră din cauza vaporilor de polimer.

Cu toate acestea, dacă aveți o pasăre de companie în casă, aveți grijă tot timpul, chiar și o concentrație mică de vapori de PFOA este fatală pentru aceasta.

Dar cea mai mare atenție ar trebui acordată ustensile de gătit din teflon deteriorate! Este foarte probabil ca părți ale suprafeței să fie eliberate în alimentele preparate și de acolo în sistemul digestiv. Acesta le va expulza, dar cine vrea teflon în sistemul său? Acesta este momentul în care este o idee bună să aruncați vechea tigaie din teflon și să o înlocuiți cu una nouă, care nu este dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Sfatul nostru
Citește și
->
nepřilnave panve
Cum să alegeți cea mai bună tigaie antiaderentă?
Dacă vă întrebați care sunt proprietățile antiaderente ale suprafețelor moderne, de ce cel puțin o astfel de tigaie de calitate este absolut indispensabilă în bucătăria de astăzi și, cel mai important, cum să alegeți tigaia antiaderentă potrivită, citiți mai departe.

Cele mai bune oale antiaderente, conform recenziilor clienților


non stick pans
3 pași pentru a găti în siguranță pe o tigaie antiaderentă
Dacă doriți ca tigaia dvs. antiaderentă să vă mulțumească ani de zile, aveți nevoie doar de câteva reguli simple:

  1. Evitați supraîncălzirea
    Nu preîncălziți o tigaie goală și gătiți întotdeauna la foc mediu.
  2. Instrumente delicate
    Uitați de lingurile și strungurile metalice - lemnul, plasticul sau siliconul sunt singurii prieteni adevărați ai suprafețelor antiaderente.
  3. Vigilență în caz de daune
    Dacă observați că suprafața este zgâriată, vasul de gătit trebuie înlocuit. Nimeni nu dorește bucăți de teflon sau alte suprafețe antiaderente în mâncarea sa.
neprilnava panvicka
Avantajele ustensilelor de gătit antiaderente
Datorită tehnologiei moderne și standardelor stricte, vasele de gătit antiaderente de astăzi sunt sigure, deoarece nu conțin substanțe nocive precum PFOA și au, de asemenea, mai multe avantaje incontestabile:

  • Manipulare ușoară
    Neadeziv feluri de mâncare are un corp din aluminiu în interior, ceea ce face ca și tigăile mari să fie ușoare și ușor de manevrat.
  • Întreținere ușoară
    Reziduurile alimentare alunecă ușor de pe suprafață, astfel încât curățarea durează aproximativ la fel de mult ca spălarea farfuriei.
  • Disponibilitate
    Neadeziv cratițe a oale sunt disponibile în diferite categorii de preț, astfel încât toată lumea poate alege.
Plițe neadezive

teflonova panvicka

Verdict final

Teflonul original merită prudență, dar ustensilele de gătit antiaderente moderne sunt fabricate cu gândul la sănătate, așa că nu trebuie să vă faceți griji în această privință. Dacă sunteți în căutarea unei soluții complet sigure, dar antiaderente, o alegere excelentă este tigăi din titan sau oalecare oferă durabilitate, viață lungă și rezultate perfecte la gătit.

Tigaie din titan

Tigăi din titan de calitate


Sfatul nostru
Citește și
->
titanove panve
Tigăi din titan: o revoluție în gătit!
În ultimii ani, titanul a devenit unul dintre cele mai populare materiale antiaderente în echipamentele de bucătărie, inclusiv, desigur, tigăile. Citiți mai multe despre acest material revoluționar și aflați cum să alegeți cea mai bună tigaie din titan.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Cea mai frecventă întrebare adresată
Este sigur să folosiți tigăi de teflon?
Da, sunt sigure atunci când sunt utilizate corespunzător. Evitați supraîncălzirea peste 260 °C.
Cum să prelungiți durata de viață a unei tigăi din teflon?
Utilizați ustensile din lemn sau silicon și spălați-l manual.
Pot folosi o tigaie din teflon pe o plită cu inducție?
Da, dacă este marcat ca fiind compatibil cu inducția.
De ce se formează zgârieturi pe o tigaie din teflon?
Datorită ustensilelor metalice, curățării sau depozitării necorespunzătoare.
Este posibil să gătești pe o tigaie de teflon fără grăsime?
Da, suprafața este neaderentă și permite gătitul fără grăsimi.